nedjelja, 14. srpnja 2013.

Leipzig i Wittenberg

Već dugo vremena planiramo ovaj izlet, ali očito da je jučer bio pravi trenutak pa smo tek tada uspjeli ostvariti naš naum posjete Leipzigu i Wittenbergu. Neće ovaj post biti sa puno napisanih redaka, ali će zato biti najduži post sa najviše slika. Jer ovdje je nestvarno lijepo. Toliko nestvarno da imate osjećaj da se snima film, a ljudi koji se nađu na ulici su nekakovi statisti. To je komentar moje prijateljice D., koja je jučer bila sa mnom. Prvo smo se zaputili u Leipzig, nekih 2 sata vožnje od Berlina. Njemci imaju super grupne popuste vikendima pa tako na jednu kartu ide do 5 osoba, plaćate samo 10 eura po osobi, karta vrijedi taj i idući dan do 3 ujutro, kao i za sve vrste prijevoza u tom gradu. Zaista smiješno. Ali kako će ljude privući da putuju željeznicom ako ne na ovaj način!? Dragi HŽ, razmislite malo! Prepuštam vas divotama. :)

Leipzig
Važan politički, kulturni i gospodarski grad poznat po brojnim intelektualcima. Leipzig spada u pokrajinu Sachsen, broji oko 520, 000 stanovnika. Za vrijeme II. svjetskog rata, 60% grada je bilo bombardirano i uništeno. Nakon toga, grad pripada istočnom bloku. 1989 upravo u Leipzigu započinju snažne demonstracije protiv podijele Njemačke i upravo iz Leipziga kreću protesti koji će dovesti do pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Njemačke.
Crkva Svetoga Nikole: po meni najljepša crkva u kojoj sam ikada bila, a vjerujte mi nagledala sam se crkvi. Ovo je prvi puta da sam vidjela sasma bijelu crkvu, a opet toliko svečanu.
 
 Der Jahrhundertsprung ili stoljetni korak:
 Ulomci iz Goetheova Fausta:

 Stara Vijećnica:
 Glavni trg:

Wittenberg 
Grad koji je ponajprije poznat kao rodno mjesto Martina Luthera i njegovih 95 teza koje je objavio na vratima Crkve jer se protivio rastrošnom trošenju iste. Mjesto odakle je u 15. stoljeću krenula reformacija. Wittenberg je i poznat po tome što je Hundertwasser ovdje sagradio školu. Poznat je i po brojnim drugim intelektualcima. Ali ljepota ovoga grada oduzima dah. Prosudite sami. 
 Kuća odnosno muzej Martina Luthera:
 Dio Propovijedaonice Martina Luthera:
 Zaštitni simboli Wittenberga:
 Martinova radna soba:
 Originalni spisi i dokumenti:

 Crkva u kojoj je Martin propovijedao:
 Gradska Vijećnica:
 Vrata na kojima je Luther postavio svojih čuvenih 95 teza:
Škola koju je sagradio Hundertwasser:
A u Wittenbergu postoji i Park leptira sa preko 700 vrsta iz cijeloga svijeta. Postoje tu i neki čudni kukci koje su moje oči vidjele jučer prvi puta. Nisam bila dovoljno hrabra da ih milujem, ali jesam da ih slikam. Tko ih se boji, slobodno preskočite slike:
 Ovim divnim zelenim stvorenjem završavam ovaj post koji sam pisala preko 2 sata, a u kojem ima najmanje teksta. Provela sam vas kroz Leipzig i Wittenberg. Nažalost, pravu ljepotu ova dva grada možete doživjeti jedino ukoliko ih posjetite. Ukoliko vam se ikada pruži prilika, niti minute nemojte dvojiti i pitati se što ću tamo. Jer vjerujte mi, puno toga ćete tamo vidjeti i doživjeti. Jer neke se stvari ipak ne mogu kupiti novcem. :) Kako vam se svidio post?

24 komentara:

  1. Neću se igrati više s tobom :P
    Prekrasno je, baš nestvarno lijepo!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasne slike,osjecala sam se kao da sam tamo s tobom.Ova akcija postoji vec dugo godina,znam da mi je dragi to pricao kad je jedno vrijeme zivio u Wiesbadenu da je jedan dan u tjednu putovao po Njemackoj za smijesnu lovu,i vidio jaaako puno toga.Da,to bi i nasi trebali uvesti u praksu,ali mislim da taj film necemo gledati.Ako se jednom nadem tamo,definitivno cu nastojati vidjeti sto vise toga.Hvala na divnim slikama!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da vam se sviđaju ovakovi postovi i da ih rado čitate. Uvijek nam se svima barem jednom pruži prilika vidjeti ovakove gradove tako da se nadam da vam mogu pomoći da se odlučite za takova mjesta.

      Izbriši
  3. Wooow kako su lepe slike :)
    Moracu da linkujem post drugarii da procita,mozda i obidje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prelepe slike...sve do onih buba...ffff...Ali leptirici su prelepiiii...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahhaha, da, bube su strašne. I ja sam ih se bojala. :)

      Izbriši
  5. Divno je i jako lijepo si predstavila ova dva grada. Najviše me se dojmila crkva kao i Lutherova kuća, svi oni spisi i dokumenti, ajme, ajme, kao da mogu osjetiti onaj starinski miris knjiga :D i kukci su super, ja kukce baš volim i da sam bila tamo dirala bih sve koje bih mogla :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako voliš kukce onda bi svakako uživala kao i milijući ih. Bljak. :)

      Izbriši
  6. Predivno je kao i sve tvoje slike. BA bih volela da se i ja malo prosetam tuda. Posebno u park leptira. Da vidim i te bube :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko te put nanese tamo svakako posjeti ovo.

      Izbriši
  7. Kad sam bila klinka, maštala sam da sam princeza u ovakvim gradovima, ove fotke me instant bacaju u djetinjstvo kada sam bila bezbrižna i sretna, hvala ti <3

    OdgovoriIzbriši
  8. AAAAAAA, uplašilo me ovo zeleno čudo!!! Ne volim kukce, leptire i ta stvorenja, ali big like za sve ostale fotke, stvarno si se potrudila :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš će mi nedostajati ove tvoje fotke po povratku ... baš su krasne i baš se vidi koliko uživaš ... meni se sve sviđa izuzev ove zadnje "nemani" :D:D:D!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zar misliš da neće biti drugih? Pa ja već imam isplanirano kamo po povratku. .)

      Izbriši
  10. Prekrasne slike. Ja nikada ne bi otišla u muzej leptira jer to su jedina stvorenja od kojih imam fobiju, ostali kukci su mi super, pogotovo zeleni :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Wittenberg oduzima dah!!!! Bube neću ni komentirati jer sam samo brzo preletila da ih ne gledam :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Divne divne divne fotke!!! :)))

    OdgovoriIzbriši