četvrtak, 14. veljače 2013.

Kozmetika iz prirode #2

Nadam se da vam je svaki dan ispunjen ljubavlju i da vam prolazi u okruženju sa dragim osobama. Ne volim ove isforsirane dane u godini koji samo viču kupi, kupi, kupi. Ali s obzirom da je danas sve u znaku ljubavi i ruža odlučila sam i ja napisati jedan post o toj kraljici cvijeća. Ja volim vidjeti ruže u vrtu i tu su mi najljepše u svojoj raskoši i voljela bih da cijelu godinu cvjetaju. Ne volim bukete i ruže u vazi. Ali zato jako volim ružu u kozmetici. I o tome sam danas odlučila napisati post.
Mislim da niti jedan kozmetički brend nije odolio ruži, njezinom mirisu ili ulju u spravljanju svojih proizvoda. Ruža, osim što je lijepa izvana, jednako je toliko vrijedna i iznutra. Ulje ruže djeluje antidepresivno, antiseptički, antibakterijski te umiruje sve tipove kože. Ulje smanjuje stres, a miris povoljno djeluje na ženski reproduktivni sustav. Ulje ruže je jako dragocjeno zbog načina dobivanja. Ružine latice se ručno beru prije svitanja, a za litru ulja je potrebno oko četiri tone latica. Ulje je posebno dragocjeno za očuvanje mladosti kože jer pogodno utječe na gornji sloj epiderme. Kada kupujete ulje ruže pripazite na to ima li u sastojcima latinski naziv Rosa Damascena.
Ruža djeluje i na naše emocionalno zdravlje. Otvara srčanu čakru i omogućava nam primanje ljubavi. :)
A evo i pokoji recept sa eteričnim uljem ruže:
Peeling za tijelo- 5 jušnih žlica šećera pomiješati sa 2 jušne žlice bademovog ulja, 1 čajnom žlicom meda i dodati 3 kapi eteričnog ulja ruže. 
Ružina vodica- nabrati latice ruže i staviti u pola litre destilirane vode u staklenku. Pustiti na toplome mjestu da odstoji nekih dva tjedna. Nakon toga procijediti latice i dodati 70% alkohola. 
Tonik za kožu od latica ruža- latice od 5 ruža staviti u lonac i naliti samo onoliko vode koliko je potrebno da se prekriju latice. Staviti da lagano kuha, a poklopac okrenuti naopako. Nakon određenog vremena staviti na izvrnuti poklopac led kako para ne bi izlazila van kako miris ne bi ispario. Nakon nekog vremena provjeriti je li miris dovoljno jak te maknuti sa štednjaka. Ostaviti malo netaknuto da se para smiri, a onda procijediti i uliti u bočicu na pumpicu. Držati u hladnjaku.
Volite ruže? Jeste li ih danas dobile na poklon? :)

Broj komentara: 14:

  1. Ja koristim ruzinu vodicu kao toner i predivna je! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam i ja ružin tonik od Melvite i odličan je. Koji ti koristiš?

      Izbriši
  2. Imam Nuxe micelarnu s mirisom ruže i božanstvena je. Ruža je kraljica cvijeća i moj omiljeni cvijet, nema tu konkurencije! Ali žalosno koliko latica treba za litru ulja :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je predivna, ali samo u vrtu. Nisam ljubitelj buketa, ruža i tako toga. Ljepše su mi u vrtu, na slobodnom.

      Izbriši
  3. Ja volim ruže, pogotovo dobivati :D Nisam isprobavala ništa s njima, ali baš 5 ruža za jedan tonik... jedino da ih posadim u vrtu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ništa onda, kad krene proljeće u vrt i saditi. Pa ćeš raditi tonik. Ja da sam ovdje sigurno bi to napravila. Možda iduće proljeće.

      Izbriši
  4. Aaaa, kako sam ja uspjela propustiti ovaj post!? Obožavam ruže i sve od ruža. Imam mlijeko za skidanje šminke od ruže i tonique douche (Nuxe) također od ruža, kupku od ruža... Mada nisam ljubitelj baš crvenih, ove ružičaste, nježne mi baš pašu :) Divan post! Posjetila si me da bi i meni bilo drago imati jednom svoj komadić vrta i vlastite ruže (nedostatak življenja u stanu) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je valentinovski post pa ako si ga propustila zbog nekog posebnog, onda ti je oprošteno. U protivnom, jao si ga tebi. :) Moram tu Nuxe liniju od ruža isprobati, mada bi voljela i Melvitinu liniju. Da, i ja bi svoj vrt ružama, mada kažu da su jako osjetljive. Valjda su zato i posebne. :)

      Izbriši
    2. Znaš kako je kad imaš supruga, to ti je kao da imaš malo dijete kod sebe :) A onda još i taj posao i neprestana dežurstva i još učenje za specijalizaciju... tako da mi vaši blogovi dođu kao odmor za dušu i veselim se svakom postu :)
      Nuxe (mlijeko i tonik) od ruže su mi odlični i jako nježni, baš za osjetljivu i suhu/dehidriranu kožu. Predivno mirišu! Melvitu nisam probala od ruže, ali jesam od kukuruzne vodice (ne pitaj, to sam prvo zgrabila kada sam bila u jednoj apoteci u Francuskoj jer je bila 2 eura) :)

      Izbriši
    3. Ja sam kupila Melvitinu vodicu od ruže. Jako je fina na suhoj koži. Obavezno isprobati. :)

      Izbriši
  5. Odgovori
    1. Nisam još sve, čekam ruže da uberem jer od kupovnih nema ništa. :(

      Izbriši